miercuri

Mica lectie de istorie... a Frantei

28 martie
1967 Franţa lansează primul său submarin atomic, “Le Redoutable”. Ulterior, francezii vor fi nevoiţi să construiască un alt submarin atomic pentru că “Le Redoutable”, încolţit în dreptul plajei şi copleşit numeric, se va preda unor înotători germani aflaţi în vacanţă.



18 aprilie
1941 Franţa părăseşte Societatea Naţiunilor scârbită, nedorind să facă parte din aceeaşi organizaţie cu tot soiul de naţiuni pline de ifose care, ce să-ţi spun, nu colaborează cu ocupantul.



25 aprilie
1214 Se naşte Ludovic IX - Sfântul Ludovic -, singurul rege al Franţei care a fost canonizat. De-a lungul vieţii, a săvârşit mai multe minuni, cea mai mare dintre ele fiind aceea că a ajuns pe tronul Franţei fără să fie cretin sau măcar nătâng. De asemenea, a murit eroic, în cruciadă. De dizenterie.



14 iunie

1775 Una dintre cele mai faste zile din întreaga istorie militară franceză: se înfiinţează armata americană.



4 august
1914 Ca să facă puţin mişto de francezi, Statele Unite îşi declară neutralitatea în Războiul mondial.



1 septembrie
1939 Nemţii invadează Polonia înainte de a ataca Franţa, pentru că vroiau să-şi testeze noile tancuri pe o armată care opune măcar puţină rezistenţă.



5 septembrie
1793 Robespierre instituie regimul Terorii în Franţa. Regimul a purtat acest nume deoarece francezii erau obligaţi, sub ameninţarea cu ghilotina, să se spele des, să mai caştige din cand în cand cate o bătălie şi să facă maşini bune.



25 octombrie
1415 Bătălia de la Agincourt: armata franceză, de patru ori mai numeroasă şi mult mai bine echipată decât cea engleză, înregistrează un succes răsunător. Succes însemnand că, de data asta, regele Franţei nu mai cade prizonier, iar mai mult de jumătate dintre cavalerii francezi reuşesc să scape cu fuga de pe câmpul de luptă.



2 noiembrie
1954 Francezii trimit trupe în Algeria pentru a pune capăt tulburărilor din colonie. Soldaţii francezi nu reuşesc nici de data asta să învingă, însă, ce-i drept, algerienii erau foarte greu de bătut, întrucât loveau mişeleşte cu pietre şi picioare de scaune, după care, înainte să poţi riposta, dispăreau imediat pe bicicletele lor rapide.



5 noiembrie
1944 Armata franceză îi aduce un omagiu postum lui Antoine de Saint-Exupery, doborât deasupra Mării Mediterane de către aviaţia germană. Lucru firesc, dat fiind că, după mai bine de un secol, armata franceză avea şi ea, în sfârşit, un soldat cu care să se mândrească.



25 noiembrie
1965 Franţa devine cea de-a patra naţiune care zboară în spaţiu. La vederea francezilor, extratereştrii îşi freacă mâinile de bucurie, pentru că îşi dau seama că, în caz că vor să invadeze Pământul, există un popor gata să se predea imediat şi să colaboreze cu ei.





20 aprilie 1808
Se naşte Napoleon III, unul dintre cei mai străluciţi exponenţi ai geniului militar francez. În 1870, la Sedan, s-a predat fără luptă prusacilor, împreună cu o armată de numai 130.000 de oameni. Cei mai mulţi istorici sunt de părere că francezii i-ar fi putut zdrobi cu uşurinţă pe prusaci, însă, din păcate, li se terminase poţiunea magică.



26 august 1346
În bătălia de la Crecy armata franceză îşi face datoria şi pierde în mod răsunător în faţa englezilor. Francezii spun că totuşi acest rezultat remarcabil se datorează nu doar gândirii tactice şi curajului armatei lor, ci şi faptul că au beneficiat de o superioritate numerică de 2 la 1, cu care practic nu aveau cum să nu piardă. Mai modest, regele Franţei va spune doar că băieţii săi şi-au dorit mai mult înfrângerea.



20-22 septembrie 451
În bătălia de la Câmpiile Catalaunice (în nordul actualei Franţe), hunii sunt zdrobiţi de generalul roman Aetius. Strămoşii francezilor sunt uşuraţi, deoarece nu-şi dădeau seama cum ar fi putut colabora cu ocupantul hunic afară de a se jefui singuri, a-şi da la foc la case şi a-şi viola propriile neveste.



2 septembrie 1494
Regele Franţei Carol al VII-lea invadează Italia, dar brava sa armată se loveşte de un inamic de neînvins: sifilisul. Istoricii spun că, pentru a face faţă acestui duşman, ar fi trebuit ca soldaţii francezi să facă practic imposibilul: să nu se mai culce cu cine apucau şi să se spele mai des.



9 noiembrie 1799
Napoleon Bonaparte ajunge la putere graţie loviturii de stat din 18 Brumar şi repune pe picioare Franţa. După care are ideea nefericită ca, dacă tot merge toată treaba bine, de ce să nu şi atace diverse popoare mici, precum nemţii sau ruşii, folosind renumita armată franceză?



21 noiembrie 1831
Începe prima mare mişcare muncitorească, revolta muncitorilor de la manufacturile de mătase din Lyon. Armata franceză are dificultăţi în a înăbuşi mişcarea, deoarece soldaţii se tem, pe bună dreptate, că s-ar putea tăia în colţurile baloturilor de mătase, plus că le e şi greaţă de viermii ăia mici şi scârboşi.



25 decembrie 496 (?)
Regele franc Clovis trece la creştinism deoarece religia păgână îl obliga să facă sacrificii umane iar vrăjitorii franci nu fuseseră de acord ca, în cazul extrem de probabil în care regele nu e în stare să ia niciun prizonier în luptă să sacrifice în schimb vreun căţeluş sau vreun pui de pisică din curte.



25 decembrie 800
Regele franc Carol cel Mare se proclamă împărat la Roma după ce învinge un popor cel puţin la fel de curajos ca francezii: italienii.


11 iunie 1147
Regele Franţei Ludovic al VII-lea pleacă în cruciadă de unde se întoarce după 2 ani mândru tare pentru că a pierdut întreaga armată, a luat bătaie de la turci, a tocat tot bugetul statului, nu a cucerit absolut nimic iar nevastă-sa s-a culcat cu altul. Probabil vă gândiţi că măcar această din urmă chestie era inevitabilă, că doar nu era să rabde, săraca femeie, singură 2 ani de zile până se întoarce nebunul de bărba-su. Doar că, de fapt, Ludovic chiar o luase cu el în cruciadă.



29 august 1475
Tratatul de la Picquigny pune oficial capăt Războiului de 100 de ani şi consfinţeşte victoria franceză. Aceasta constă în faptul că practic Franţa nu pierde niciun teritoriu, ci doar trebuie să plătească nişte bani pentru ca regele Angliei, aflat în vacanţă pe litoralul francez, să nu-i ameninţe cu lopăţica pe soldaţii regelui Franţei.



19 septembrie
1356 Cavaleria grea franceză este măcelărită de englezi la Poitiers, iar regele Ioan al II-lea al Franţei este luat prizonier. Ulterior, sătui să tot ia bătaie de la englezi, francezilor le vine ideea, foarte bună de altfel, să-şi caute un adversar mai accesibil, cum ar fi nemţii.



26 noiembrie
1965 Este lansat primul satelit artificial francez, Asterix-1. Programul spaţial francez reuşeşte în scurt timp să demonstreze că nu există OZN-uri, pentru că, dacă ar fi existat, Asterix-1 le-ar fi găsit şi s-ar fi predat.



30 octombrie
1270 Începe cea de-a opta şi ultima cruciadă, condusă de regele francez Ludovic IX cel Sfânt. Dacă aţi citit episodul anterior, ştiţi deja că şi această cruciadă eşuează lamentabil, dar măcar nu se termină cu trupele musulmane mărşăluind pe străzile Parisului.



2 decembrie
1852 Napoleon III devine împărat al Franţei. Urcat pe tron, el a promis francezilor că nu va repeta ruşinea de pe vremea lui unchi-su şi că nu se va preda niciodată în faţa englezilor, promisiune pe care o va şi respecta, el predându-se prusacilor.



27 iulie 1214
În bătălia de la Bouvines, francezii îi înving şi-i masacrează pe invadatorii germani. Din păcate, francezii se îmbată ca porcii după bătălie iar dimineaţă nu-şi mai aduc aminte cum au reuşit să-i bată pe germani. Şi, după cum desigur ştiţi, nu şi-au mai amintit niciodată.



3 august
1914 Germania declară război Franţei, întrucât de la războiul franco-prusac trecuse deja ceva vreme şi mulţi tineri germani nu vizitaseră niciodată Franţa.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu