duminică

Misterul Scarii din Santa Fe

Si iata unul din multele mesaje ce primesc tratamentul "SPAM" din partea mea. Un bun prieten mi-a trimis si parerea lui despre acest mare mister. Recomand lectura celor care inca trimit aceste mesaje fara sa se documenteze un pic despre ce trimit si cred ca orice zboara se mananca.

Slideshow-ul spune urmatoarele:

Orasul Santa Fè, New Mexico, SUA. Un mister atrage de peste 130 de ani mai mult de 250.000 de vizitatori pe an. Atractia o constituie Capela Loretto.
Capela a fost construita in sec.XIX. Cind a fost terminata calugarii au constatat ca nu exista o scara pentru a ajunge la loja corului.
Ei s-au rugat timp de 9 zile la Sf. Iosif stiind ca acesta a fost dulgher.
In ultima zi la usa lor a batut un strain care le-a spus ca este dulgher si le va construi scara.
El a construit singur scara
Nimeni nu a inteles cum sta scara fara a avea un suport central.
Dulgherul nu a folosit cuie sau clei. La sfirsitul lucrarii a disparut fara a astepta plata.
Se crede ca dulgherul a fos insusi Sf. Iosif ...... trimis de Iisus Hristos pentru a-i ajuta pe calugari. De atunci scarile au fost considerate “miracol” si au devenit loc de pelerinaj.
Exista 3 mistere. Primul ar fi identitatea dulgherului.
Al doilea mister il reprezinta faptul ca arhitectii, inginerii si oamenii de stiinta nu-si pot explica stabilitatea scarilor in lipsa unui pilon central.
Al treilea mister este provenienta lemnului intrucit un asemenea lemn nu exista in intreaga regiune.
Mai exista un detaliu: scara are 33 de trepte exact virsta lui Iisus Hristos.


 Iata si comentariul aferent:

" Un slideshow pe care il tot primesc din cand in cand de la prieteni (o sa il atasez la acest e-mail) a inceput sa ma calce rau pe nervi, asa ca m-am interesat putin in legatura cu faimoasa scara, si iata ce am aflat:

O istorica din Santa Fe, Mary Jean Straw Cook, a descoperit adevarul. In conformitate cu cercetarile ei, tamplarul a fost francezul Francois-Jean Rochas, care a venit in America impreuna cu un grup de artizani care s-au stability in Santa Fe. Doua dovezi care arata cine a fost constructorul includ marturia lui Quintus Monier, care a construit catedrala Sfantul Francisc din apropiere, si un anunt care a aparut in ziarul “New Mexican” in anul 1895, care il descria pe Rochas ca un “expert lucrator in lemn care a construit scara in spirala din Capela Loretto”. Istorica a descoperit de asemenea in jurnalul calugaritelor din anul 1881 urmatoarea nota: “Platit pentru lemn domnului Rochas suma de 150 dolari (echivalentul de azi a peste 10.000 de dolari). Scara a fost construita in Franta si montata de Rochas, ceea ce explica de ce este facuta dintr-un lemn care nu exista in zona Santa Fe. Mai mult, preotii trimis de Vatican sa certifice “miracolul” nu au fost capabili sa o faca, pusi in fata adevarului istoric si a documentelor… Cu toate astea povestea cretina a miracolului (acompaniata desigur de muzica adecvata) continua sa-i prosteasca pe cei care sunt dispusi sa o creada… "

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu