vineri

Mancarea- cum e ea cu adevarat la fast-food-urile bucurestene

Un mail primit acum 3 ani, dar e la fel de actual si acum:

<< Cea ce urmeaza este o pura reproducere a mesajului primit >>
Evident ca baiatu asta vrea sa se razbune si mai si exagereaza... Plus ca
merita sa fie sclav, din 2 motive: e nesimtit ca si ceilalti, desi ii
critica... plus ca nu i-a prea placut pe la scoala...
Dar lasand la o parte asta, ceea ce spune el e real... Si nu numai in
Romania, si in State.. Fast Food e cea mai scarboasa mancare. Are gust bun
pentru ca are multa sare si grasime.. Aviz unei anumite domnisoare care vrea
mereu la MEC :))))))))


Povestea...


"Aha, asa deci...

Am lucrat acum ceva vreme la KFC-ul din
Plaza mai exact de la deschiderea lui si inca vreo 9 luni dupa. Am
semnat un contract de confidentialitate ceea ce ma impiedica sa postez pe undeva
filmele si pozele facute acolo, cu mine in cadru desigur dar, si acum
tine-te bine caci iti voi povesti aventurile mele din bucataria FDS
(Fabrica De Sclavi).


1. Prima data am lucrat la bredind ma rog asa ii zic ei dar in principiu
esti "fainar" adica bagi toate produsele in faina si nu te mai
opresti caci cel putin pe vremea mea coada era pana la scara rulanta. Procesul
standard presupune ca acele preparate din pui sa se scuture de sange inainte sa
fie aruncate in faina iar faina sa fie cernuta la fiecare 2 repetari, apa
trebuie schimbata la fiecare 3-4 repetari (un proces care dureaza cateva
minute ceea ce in traducere libera inseamna o coada de 3 metrii) mai era si chestia cu asezatul produselor pe gratare dar asta nu o respecta nimeni cred, daca daca e prea prost sau n-are clienti. Cum pe tura la bucatarie sunt maxim 4 persoane adica 1 la masa de picant 1 la masa
cu reteta originala 1 la masini si unu la impachetare(ala care face
sandwich-uri)e imposibil sa face fata comenzilor respectand procedura si atunci ce se
intampla? Pai e simplu, puiul fie el picand sau nepicant e aruncat in faina
cu tot cu sange si intr-o faina plina de cocoloase fac o paranteza (sigur
ati mancat produse mai crocante mai zburlite asa de se intreaba toata
lumea cum de le iese; ei, alea sunt cocoloasele), apa la un moment dat devine
vascoasa, o combinatie de faina plus sos marinat plus sange, chiar daca ar
vrea cineva sa o schimbe mai des e practic imposibil pt. ca ai o durere
de spate de la atata carat de pui de la frigider la bredind de la breding
la masini si invers de zici ca ai carat pietre de moara  toata ziua, pe
langa faptul ca masinile de picant nu au voie sa stea fara produse. Vorba aia
batraneasca "clientul nostru - stapanul nostru". Ma rog, asta era bine cand erau 4 in spate,
stiai macar  ca poti sa faci fata si sa hranesti poporul.
Dar cum de fiecare data se intampla sa fim 3 in spate atunci orice urma
de igiena disparea. Apa sarea pe faianta, cuva se umplea cu faina (asa
facea cocoloase mai greu) produsele stateau si cate 2-3 ore pe masa pana sa
fie bagate, apa nu se schimba niciodata doar completai etc. etc.

2. Dupa vreo 2 luni am fost "promovat"  la masini aici e partea
cea mai "sanatoasa". In primul rand nici un produs nu sta la prajit atat cat
e pe timer, unu pt. ca e coada prea mare si termitele nu
vor sa astepte, doi pt. ca daca stau prea mult se imbiba in ulei vegetal, si in cazul in care uiti
de ele prin holding (un fel de cuptor unde se tin produsele dupa ce sunt
prajite) pentru ca nu mai stii unde ti-e capul pe agomeratia aia ca sa
realizezi pe care ai bagat-o prima pe care a patra s.a.m.d. risti sa bagi in
vitrina la vanzare niste chestii uscate si pline de ulei. Si 3 pt. ca daca le
lasi prea mult se innegresc deoarece uleiul la produsele de picant nu se
schimba niciodata, DA niciodata!! Doar se completeaza ar fi risipa prea
mare ce naiba. La aparatele in care se prepara bucatile de pui uleiul se
schimba o data la vreo 2 luni ceea ce e mai mult decat poate ficatul meu suporta
oricum. Produsele astea din reteta originala se fac sub presiune adica
trebuie sa stea in masina respectiva cam 15 minute, insa dupa vreo 11
minute ii dai reset ca daca o lasi pana la capat o sa ai pe farfurie niste
carbuni in loc de pui. Despre masini ce sa va mai zic, procedura de preparare
presupune filtrarea uleiului o data la nu mai stiu cate prajiri nu
foarte multe oricum, bineinteles ca se sare peste cand e aglomeratie, mai bine
sa manance multi preparatele KFC cu gust de faina arsa decat sa sa manance
in alta parte, nu? Filtrarea uleiului, asta mi s-a parut inutil
intotdeauna, presupune coborarea lui intr-un tanc si de acolo urcat inapoi in masina
trecand printr-un filtru de hartie, DA de hartie, adica nu filtrezi nimic decat cocoloasele de faina, in fine. Dar hai sa va zic si partea interesanta, sper ca o sa intelegeti ca in
nici un KFC din Romania nu se pot face produse de calitate in primul rand
datorita crizei de timp ca incep ursarii sa tipe de dupa tijghea si in
al doilea rand datorita costurilor ridicate necesare producerii unor
produse conform standardului de calitate american. Ai nostrii stiti voi, lasa-i
ma ca le place mai mult asa, oricum se bat pt. un loc mai in fata la rand.
Toate produsele ajung in "restaurante" gata marinate, bune de
preparat:

1.Produsele au in general au termen de valabilitate 24 sau 48 de ore
depide.

2. Necesarul de produse se face de pe o zi pe alta de manager, comanda
de fiecare data un pic mai mult decat trebuie ca sa fie sigur, ceea ce
inseamna ca daca 2 zile ritmul vanzarilor e mai lent automat ramane cu produse
expirate. Asta face tura de dimineata, managerul de serviciu schimba etichetele cu
perioada de valabilitate, se verifica salatele astea nu prea se vad si varza aia
incepe sa se ofileasca, se schimba varza ofilita, maslinele nu stie
nimeni de cate zile sunt iar branza daca nu are mucegai e ok. La fel si cu
porumbul, specialitatile etc.

3. KFC e la etajul 2, marfa vine undeva la subsol cum singuri sclavi
sunt in bucatarie ca la vanzare sunt in general fete, ghici cine se duce
dupa marfa? Exact, eu si cu agiotantul meu. Se mananca la discretie asta e partea
buna, din salate, sosuri, chifle absolut orice. Ocazional mai trageam un
fotbal cu chifle, alea mici de le comandati in loc de paine, da ele veneau
inghetate si erau numai bune de un fotbal pe holul ala lung.
Deobicei jucam KFC contra Pizza Hut ca si lor le venea marfa in aceeasi
masina, avem aceeasi companie mama. Cand incepeau sa se ofileasca le
puneam la loc si luam altele. Poate m-ati inteles gresit dar nimic nu se arunca
la KFC, sus ne astepta managerul sa facem inventarul, deci se numara tot,
inclusiv chifle.

4. Marfa o caram cu un transpalete (am scris cum ii spuneam noi nici nu
stiu daca exista ceva de genu) si pe fiecare palete puneam marfa de vreo 250
- 300 de kile ca romanu' s-a nascut flamand (altii spun ca s-a nascut poet -
dara astia sunt naivii), deci era si f. greu si f . voluminos asa
ca sa va faceti o imagine trebuia sa tragem de ala vreo 200 de metrii
asa in forma de U numai pana la lift deci pot sa zic ca se stia pe unde trecem cu
marfa pt. ca lasam urma, evident nimic nu se arunca. La lift podul de
piatra se darama uneori deoarece paletu' era cam cat liftu' si daca nu nimereai
din prima intrarea se ducea dracu' tot plus ca la intrarea in lift era
santul de metal al usilor si evident ca mai cadeau una, alta.

Apoi mai era curatenia, ea se imparte in 3:
Masa de faina care trebuie curatata temeinic pt. ca la sfarsit vine
manageru' cu degetelul lui sa verifice.  Masinile de gatit trebuie curatate (asta
era treaba masinistului deci vreo 7 luni a mea).
Si unu care spala tot(Dish), gratare, manere, tavi,tanc de ulei, filtrele
alea din hratie, ce credeati ca se arunca? Mie imi placea sa ma bag la
spalat, era simplu, cum managerii erau niste zgarciti nici nu le mai
ceream detergentul ala special D3 parca sau sapun le lasam in apa clocotinda
vreo juma' de ora si apoi doar le clateam nu se prindea nimeni, ca le ascundeam
prin rastel pe acolo, jeg pe ele cat cuprinde dar ne grabeam acasa ca nu
prelam niciodata mai devreme de 1 noaptea.
La masini curat se facea cu hartia igenica si 2 lavete, atat asta era
ratia pe saptamana acolo totul e low cost aaa si un detergent  numit D7 .
Programul se termina pe la 10 - 11 iar noi la 12 trebuia sa iesim din
tura dar nu aveam voie sa plecam pana nu faceam curat.. DECI detergentul
respectiv, care e f. toxic deoarece am reusit sa procur o sticla acasa
(mi-a atacat pana si smaltul de la aragaz) ajungea peste tot inclusiv pe faina in ulei grupa mare s.a.m. d insperanta ca terminam mai repede.

La masina de breding cand se facea curat aveam mereu grija sa hranim
gandaci de bucatarie, ma rog ii descoperisem eu intr-o noapte in spatele masinii
intr-o scurgere care avea un capac metalic gaurit prins in suruburi in
podea. Le bagam in fiecare seara paine, apa si alte resturi iar ei
devenisera destul de mari la un moment dat ca s-a speriat o casiera de ei si s-a plans
la manageri, crezand ca alien a coborat si printre noi . A doua zi au venit unii cu niste pesticide sa ii omoare, eu am crezut ca au reusit dar se pare ca e destul de rezistenta specia asta mai ales dupa ce au rezistat la mancare aia, nu? Cred ca si acum mai sunt acolo, in fine.

Alte precizari importante, baietii cu care am lucrat eu acolo, nu prea erau dusi la scoala si tin minte cum "maestru'  " Paul din Berceni,  la sfarsitul programului a urinat in ulei o data, suparat fiind ca managerul l-a prins cand vindea produse pe ne ve (adica fara incaseze banii pe casa). In pungile
cu pui gaseam adesea niscaiva  muste, in criza de timp puiul era dezghetat cu apa fierbinte si capata asa o culoare de vanata, de violet de Gentiana. Flegme la impachetare primeau cei mai fitosi clienti stiu ca o data a fost servita si una Andreea (a cantat la Blondy sau ceva pe acolo). Am filme
si poze acasa cu schimbarea etichetelor si a salatelor.

Eu personal am comis cateva magarii de oboseala, am scapat vro 3-4 gratare cu aripioare, strips pe jos am vrut sa le arunc dar managerul m-a invatat o schema ca a patit si el la fel cand era la masini, le bagi un minut in ulei si gata, sau le platesti la pret intreg. Deci .... am preferat prima varianta.

Aaaa faza tare sa nu uit. De Pasti plecam toti acasa (o zi, normal) si lasaram frigiderele oprite (mare gafa) cu marfa la greu in ele ca a doua zi vin "meltenii", ei nu mananca oua mananca aripioare. Va dati seama ca dupa 36 de ore nu mirosea a morga dar a stricat sigur, evident ca produsele s-au
bagat la vanzare. Slava Domnului ca totul acolo se gateste la temperaturi inalte si nu omoara pe nimeni, inca.

Sucu' ala Pepsi vine in niste tancuri, vai mama noastra ce mai caram la ele, doar esenta ca restu' e sifon!
Ce sa va mai zic, OPC-ul nici macar nu trecea prin spate ramanea in fata unde era totul frumos, dar plecau cu sacosele si probabil buzunarele pline. In spatele frigiderelor se ascundeau cate 2-3 meniuri.
Seara dupa program ne strangeam in lobby mai multi de la KFC, Pizza hut si Mc uneori, si povesteam cum isi terorizeaza fiecare clientii si care sunt cele mai oribile metode. Evident ca noi mereu castigam".
<< Citat incheiat :o)) >>

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu